DOŽIVETJA

Idilična alpska pokrajina v dolini pod Mangartom, v osrčju Triglavskega narodnega parka, v vseh letnih časih vabi, da užijete njene lepote in začutite domačnost vaškega okolja. Poiščite pot do narave in do samega sebe. Sprostite svojega duha s katero od mnogih športnih aktivnosti.

POHODNIŠTVO

Okolica ponuja nešteto možnosti, od krajših sprostitvenih sprehodov v dolino Koritnice, Možnice ali Mangartsko dolino, do resnih in zahtevnih pohodov. Eden takih je vzpon na 4. najvišjih vrh v Sloveniji Mangart, ki s svojimi 2679 metri kraljuje nad dolino Koritnice. Nanj se lahko povzpnete po Slovenski smeri; v križišču desno (strma pot, jeklenice, priporočljiv sistem za samovarovanje in čelada) ali po Italijanski smeri, ki vam pusti malo več predaha. Osupljivi razgledi na italijanske, avstrijske in naše gore.

Juliana trail (270km, 16 etap) – novo odprta pot v 2019 vas vabi, da preizkusite še eno različico, ki se stika z zgoraj opisanimi potmi. Krožna varianta, ki vas preko Loga pod Mangartom odpelje v Italijo in preko Rateč nazaj v Kranjsko Goro, prek Bohinja čez hribe proti Tolminu in po dolini navzgor mimo Kobarida, Bovca nazaj k nam v Log pod Mangartom. Na tej pohodniški poti ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. V spoštljivi razdalji in v vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Popolni odklop.

Pot miru - povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne, predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj. Začetek poti miru je v Logu pod Mangartom pri vhodu v povezovalni rudniški tunel Štoln (pri pokopališču zavijete v smeri športnega igrišča, pri muzeju na prostem so prve oznake).

Soška pot (25km) - slavna in zato precej oblegana pot. Ravninska, nezahtevna, primerna za začetnike. Speljana od izvira Soče pa do Bovca. Zaznamujejo jo slikovite viseče brvi, osamljene trentarske domačije in prijetna svežina reke Soče, povezuje mirne in skrivnostne kotičke doline Trente. Za vmesne transferje si lahko v poletnem času pomagate z voznim redom avtobusov po dolini Trente.

Alpe Adria trail - prej omenjena Soška pot je delček veliko daljše poti Alpe Adria, ki se začne v Visokih Turah pod Velikim Klekom (Hohe Tauern - Grossglockner) v Avstriji in pelje vse do Milj ob Jadranskem morju (Muggia, Italia). Ob poti boste spoznavali kulturno raznolikost treh različnih dežel, ki jih povezuje dolga skupna zgodovina. Lepota in čarobnost pokrajine bosta med pohodom poskrbela za nepozabne vtise in trenutke. V bližini so speljane 23. etapa (Kranjska Gora -Trenta), 24. etapa (Trenta - Bovec), 25. etapa (Bovec - Drežnica) in 26. etapa (Drežnica – Tolmin).


Za alpiniste pa je okolica Loga pod Mangartom pravi raj poleti in pozimi, z derezami in cepini ali pa samo s plezalkami na nogah.

KOLESARJENJE

S kolesom se lahko zapeljete na kraljevi vzpon na Mangartsko sedlo, ki je na nadmorski višini 2055, dolžina trase iz Loga pod Mangartom je 17 kilometrov. Z gorskimi kolesi pa lahko raziščete dolino Možnice in dolino Koritnice po lepih makadamskih cestah, kjer vam bodo družbo popestrili slapovi in dih jemajoči razgledi. Za malo bolj adrenalina željne vam priporočamo spust z gorskimi kolesi s Stola ali s Kanina.

ADRENALINSKI PODVIGI

V poletnih mesecih vam toplo priporočamo spust po kanjonu Fratarice, ki je le nekaj metrov oddaljen od Hiše Urška, kjer se boste skupaj z izkušenim vodnikom spuščali po naravnih toboganih, skakali v kristalno čiste tolmune in se po vrvi spuščali čez slapove do trdnih tal. Velja omeniti, da najvišji slap Parabola meri kar 52 metrov. Si upate?

V kolikor pa si zaželite ohladitve v reki Soči, vam priporočamo rafting po njej. Lahko sedete v kajak in samostojno premagate brzice pod vodstvom lokalnega vodiča, če pa tega niste vešči, opravite tečaj v kajak šoli. Za malo več adrenalina pa ne smete izpustiti poleta v tandemskemu padalu iz Mangartskega sedla, kje vas bodo razgledi pustili brez sape. V dolini vas pričakujejo štirje različni zip-line parki, kjer lahko razmršite lase in zakričite ob spustu po jeklenici. Za več informacij o tem katerega ponudnika izbrati, vprašajte v Hiši Urška.


KULINARIČNE ZGODBE

Dolina Soče ponuja pester izbor kulinaričnih užitkov. Po sestopu z Mangarta absolutno prija domača Vandina jota in štrudelj v Koči na Mangartskem sedlu. Za uživaško kosilo ali za romantični večer se oglasite v stari gostilni s sodobnim pridihom, kjer se lahko razvajate z vrhunsko ponudbo kuharja Tomaža in slaščičarke Yuki v Restavraciji Mangart v Logu pod Mangartom (50m oddaljena od Hiše Urška).
Če pa ste vandrali dlje po dolini Soče navzdol, se ustavite v Hiši Polonka v Kobaridu, kjer ob domačem pivu ali kozarcu izbranega vina uživate v Valterjevem rozbifu ali katerem drugem slastnem krožniku.
V kolikor ste zavili po dolini Trente navzgor, nikakor ne zgrešite Gostišča Metoja v Trenti, kjer se po pestri izbiri domačih dobrot prileže še buški kraf ali košček Anine torte.

Za večerni program je neizogiben obisk domače pivnice z lastnim pivom Thirsty river v samem centru Bovca, kjer se za vas trudita nasmejana Ana in simpatični Chad. Na zdravje!To je le majhen šopek hitrih namigov, za kaj več se posvetujte z Urško in Robertom v Hiši Urška.

DOLINA SOČE

Poleg naštetih adrenalinskih užitkov pa Dolina Soče ponuja še naravne kotičke, ki jih dosežete s kratkim sprehodom, vrnili pa se boste z nepozabno fotografijo v vašem žepu ali srcu. Magični izvir Soče nakaže lepote te reke, ki se nato spusti skozi troje korit. Druga po vrsti se nahajajo na razcepu doline Trente in doline Lepene, so najglobja in najbolj slikovita. Naprej v dolini Lepene je lepa krožna pot poimenovana Šunikov vodni gaj. Po močnem deževju si morate ogledati slap Boka, kjer voda s silno močjo bruhne izpod Kaninskega pogorja. Zeleni dragulj je manjši slap poimenovan Virje, ki se nahaja nedaleč stran od vasice Plužna. In še bi lahko naštevali.

Poleg vseh naravnih lepot je to dolino močno zaznamovala tudi 1. svetovna vojna. Mnogi opomniki pričajo o bojih na Soški fronti.

SLOVENIJA NA DLANI

Slovenija je s svojo edinstveno naravo pravi košček raja na Zemlji. Njena majhnost je naša prednost. Od prijetnih sprehodov ob obali v Piranu, vožnje z vlakcem v Postojnski jami, sprehoda po starem delu prestolnice Ljubljane, vožnje po Blejskem jezeru s pletno, do sončnega zahoda med razgibanimi vinogradi Goriških Brd.

Za še več namigov pa zdaj že veste koga vprašati. 😊